Щастие в работата – Как го постигат датчаните?

15 май 2022
Щастие в работата – Как го постигат датчаните?

Знаете ли, че в Дания има специална дума за онова усещане, което ти носи удовлетвореността по време на работа – “Аrbejdsglæde”. Тази дума означава буквално “Щастие в работата” – нещо, което е от жизненоважно значение за добрия живот на скандинавците.

 

Щастливите компании се стараят служителите им да се чувстват добре, цари лоялност и екипност, а това обикновенно им гарантира висока ефективност и невероятни резултати.

 

Проучване на университета “Олборг” показва, че 70% от датчаните са “съгласни” с твърдението, че ще продължат да работят, дори ако нямат нужда от парите. Дания е на върха и по отношение на мотивацията на работниците според Световния годишник по конкурентноспособност.

 

Радостта от работата се свързва с възможността да съчетаваш професионалния си живот с личния, което в голяма степен намалява нивото на ежедневния стрес.

 

Нека видим какви са съветите на датчаните за “Аrbejdsglæde”, Откъс от книгата ” Атлас на Щастието” на Хелън Ръсел.

  1. “Говорете с шефа си. Може да не сме в състояние да променим някой неща на работното ни място за една нощ, но можем да опитаме. Ако шефът ви не е съгласен с концепцията за повече гъвкавост, изкажете пред него предположението, че ще получи повече от вас, ако позволи известна гъвкавост.
  2. Ако вие сте шефът – говорете със служители си. Действайте и внесете повече щастие и благодарност в екипа си. То ще ви се върне многократно.
  3. Пренастройте рамките 9-18. Без значение от ситуацията , ние всички работим, за да допринесем за нашето собствено благополучие и за благото на обществото. Може да не ни е забавно всеки ден, но работата ни все пак носи полза и поради това е ценна. Не забравяйте това.
  4. Общувайте максимално с колегите си. Приятелите карат деня да тече по-бързо и ни дават кураж в мрачните моменти.
  5. Наистина не харесвате работата си? Преквалифицирайте се в свободното време и се насочете към това, което наистина ви харесва. Никога не е прекалено късно да продължите да учите.”

Прочетете повече тук: https://zvezda-yordanova.com/


Кой от 16-те типа сте според теста Майерс-Бригс?10 юни 2023

Според теста Майерс-Бригс има 16 типа личности, които хората проявяват и опознаването им би ни помогнало да разберем как си взаимодействаме с останалите. Тестът е интересен, отнема 12 минути и изглежда доста верен.

прочети още
9 трика за ефектна презентация15 май 2022

Умението да презентираш е високо ценено в различни сфери от живота ни. Как да превърнем говоренето пред хора от един от най-разпространените страхове в наши дни до едно приятно преживяване? По-долу споделям техниките, които вършат работа при мен. Ще се радвам и вие да споделите опит.

прочети още
Кога разбираш, че си рекрутър…15 май 2022

Да бъдеш рекрутър е не само професия, а и начин на живот. Кога настъпва моментът, в който осъзнаваш това…

прочети още