9 трика за ефектна презентация

15 май 2022
9 трика за ефектна презентация

9 трика за ефектна презентация

Умението да презентираш е високо ценено в различни сфери от живота ни. Как да превърнем говоренето пред хора от един от най-разпространените страхове в наши дни до едно приятно преживяване? По-долу споделям техниките, които вършат работа при мен. Ще се радвам и вие да споделите опит.

1. Изберете тема, която искрено Ви вълнува. Публиката усеща емоцията и когато човек е запален по темата, на която говори, успява да я предаде и на аудиторията.

2. Създайте ефектна визуализация. Бихте могли да замените познатия PowerPoint и да използвате друг впечатляващ (безплатен) софтуер за целта: Prezi, Emaze, Ludus

3. Малкото е повече. Добре е презентацията да не надхвърля 20 слайда, за да не загубите интереса на аудиторията.

4. Основната идея на презентацията е да бъде полезна за някой, придържайте се към темата, за да не загубите интереса на аудиторията с ненужна информация.

5. Добрата презентация = солидна подготовка. Важно е да познавате темата, по която говорите в дълбочина, за да изглеждате естествени.

6. Репетирайте поне 5 пъти предварително в различни дни цялата презентация. Определено за аудиторията е по-приятно да разказвате, от колкото да четете. За целта упражнението пред огледалото, пред приятел или колега, дори сами да си говорите, върши работа. Това помага да изглеждате по-уверено, да изчистите повторенията, а и да обърнете внимание на някой малки спънки в речта Ви.

7. Помислете и за хардуерната част. Планирайте детайлите по самото предаване на презентацията. Таблет, лаптоп, флашка, микрофон и т. н. Ако се наложи отидете по-рано, дори само, за да свикнете с обстановката.

8. Определете времето, за което ще презентирате и се упражнявайте да се вмествате в него с часовник в ръка. Активно човек може да слуша между 20 и 40 минити. Ако темата е по-дълга, разделете я с няколко почивки, за да държите интереса на публиката.

9. Първите 30 секунди след като се изправите пред публика винаги са най-емоционални, наситени с адреналин и това е нормално и неизбежно. Някой от специалистите в тази сфера споделят следния трик. За да се овладее тази първоначална емоция без да се отрази на гласа ви например можете да държите химикалка или друг предмет, които да стискате първите 10 секунди. Това помага да си върнете контрола над емоциите и да се почувствате по-бътзо в свои води пред аудитория. При мен това винаги върши работа.

Умението да презентираш е като карането на колело. В началото се иска малко смелост и колкото повече го правиш, по-уверен ставаш и самото преживяване става все по-приятно, за това използвайте всеки момент да говорите пред хора и ще видите колко далеч това може да Ви отведе.

Споделете какви са вашите техники за успешно презентиране?

rawpixel-668353-unsplash

Прочетете повече тук: https://zvezda-yordanova.com/category/%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f/


Кой от 16-те типа сте според теста Майерс-Бригс?10 юни 2023

Според теста Майерс-Бригс има 16 типа личности, които хората проявяват и опознаването им би ни помогнало да разберем как си взаимодействаме с останалите. Тестът е интересен, отнема 12 минути и изглежда доста верен.

прочети още
Щастие в работата – Как го постигат датчаните?15 май 2022

Знаете ли, че в Дания има специална дума за онова усещане, което ти носи удовлетвореността по време на работа – “Аrbejdsglæde”. Тази дума означава буквално “Щастие в работата” – нещо, което е от жизненоважно значение за добрия живот на скандинавците.

прочети още
Кога разбираш, че си рекрутър…15 май 2022

Да бъдеш рекрутър е не само професия, а и начин на живот. Кога настъпва моментът, в който осъзнаваш това…

прочети още