Кой от 16-те типа сте според теста Майерс-Бригс?

10 юни 2023
Кой от 16-те типа сте според теста Майерс-Бригс?

Според теста Майерс-Бригс има 16 типа личности, които хората проявяват и опознаването им би ни помогнало да разберем как си взаимодействаме с останалите. Тестът е интересен, отнема 12 минути и изглежда доста верен.

 

Нека разгледаме някои детайли за него и с какво би могъл да ни е полезен?

Познанието за типа личност помага на човек да си изясни защо човек се държи по определен начин, как реагира на различни ситуации и какви са взаимоотношенията му с останалите хора, как да ги разбира по-добре и как да общува с тях по-успешно.

 

 

Какво представлява?

Типологията на Майерс-Бригс е психометричен въпросник, създаден за измерване на психологическите предпочитания в това как хората възприемат света и взимат решения. Тези предпочитания са извадени от типологически теории, произхождащи от Карл Юнг и публикувани в неговата книга Психологически типове. Първоначално личностният въпросник е съставен от Катарин Кук Бригс и дъщеря ѝ Изабел Бригс Майерс, за това носи тяхното име.

 

Кои са 16-те типа?

Няма по-добър или по-лош профил, всеки един от изброените – посочва определени хакактеристики на човек или група от хора.

 

За да бъде максимално верен резултатът – е важно да бъдем конкретни и максимално честни, докато го попълваме.

 

Добре е да се обърне внимание, че подобен тип тестове биха могли да бъдат използвани в процеса по подбор, но до колко може да се вземе резултата на 100% за чиста монета е спорно и смятам, че всяка компания може да си прецени сама. Конкретният тест не изключва възможността човек да дава обществено желани отговори и резултатът да не бъде максимално точен. Някои критици също обръщат внимание, че резултатите много зависят от моментното състояние на човек и може да се променят, спрямо различното настроение на човек в момента на правене на теста.

 

Въпреки критиките – типологията на Майерс-Бригс изглежда интересена и много вярна.

Може да си направите теста тук: https://www.16personalities.com/bg

Цялата статия тук.


Щастие в работата – Как го постигат датчаните?15 май 2022

Знаете ли, че в Дания има специална дума за онова усещане, което ти носи удовлетвореността по време на работа – “Аrbejdsglæde”. Тази дума означава буквално “Щастие в работата” – нещо, което е от жизненоважно значение за добрия живот на скандинавците.

прочети още
9 трика за ефектна презентация15 май 2022

Умението да презентираш е високо ценено в различни сфери от живота ни. Как да превърнем говоренето пред хора от един от най-разпространените страхове в наши дни до едно приятно преживяване? По-долу споделям техниките, които вършат работа при мен. Ще се радвам и вие да споделите опит.

прочети още
Кога разбираш, че си рекрутър…15 май 2022

Да бъдеш рекрутър е не само професия, а и начин на живот. Кога настъпва моментът, в който осъзнаваш това…

прочети още